dinsdag 14 januari 2014

Aaaaaaaaaah Aaaaaaaaaah Aaaaaaaaahrg!

In Afrika hebben ze een spreekwoord: Een vroege vogel vangt het nijlpaard. Of zoiets?! Sinds vandaag hebben ze er nog een spreekwoord bij wat mij betreft. 'Je scheet stinkt als een dode olifant!' Later meer daarover.
Eerste activiteit op het programma: een ochtendsafari. Onze oogjes plakken nog dicht, tot we, onderweg naar de ingang van het park, een hyena de weg zien oversteken. De hyena hadden we hier nog niet gezien, dus zijn we meteen zeer tevreden met deze 'sighting'.
Queen Elisabeth NP wordt doorkruist door deze snelweg. Het is ook een NP waarin nog steeds mensen wonen. Vissersdorpjes in en rond het park. De aanwezigheid van menselijke activiteit maakt het park, wat mij betreft, net iets minder aantrekkelijk dan Murchison NP, waar ik echt mijn hart ben verloren. Al hebben we tijdens deze laatste gamedrive ook enkele magische momenten: de zonsopgang over het uitgestrekt savannelandschap dat gehuld is in een ochtendnevel; een troep van zes leeuwen die liggen te luieren terwijl de antilope stokstijf staat van de angst; een uil die nieuwsgierig rond zich kijkt, ....
In het midden van de safaritocht stoppen we bij één van de vele kratermeren die het park rijk is. Er wordt zout ontgint door de lokale dorpelingen. Het is een spectaculair uitzicht.
QENP is echter meer dan enkel savanne, kratermeren en vissersdorpjes. 's Middags hebben we een afspraak met de chimpansees van de Kyambura kloof. In het midden van de savanne is er plots een 16 kilometer lange kloof. Een canyon waarin een heel ander klimaat heerst en het tropisch regenwoud floreert. De kloof is het resultaat van eeuwenlange erosie door de Kyambura-rivier. Door de lokale gemeenschap is de verbinding tussen het regenwoud in de kloof, en het regenwoud in het zuiden, verbroken en is er een groep chimpansees in de kloof achtergebleven. De groep van amper 24 chimpansees leeft nu geïsoleerd in de kloof. 

 
Ik hoor jullie al denken: 'Sech, ze hebben toch net een chimpansee habituation experience van 7 uren gedaan eergisteren. Nu gaan ze weer.' Inderdaad! En gelukkig dat we dit gekozen hebben, want het zal een ongelooflijke ervaring worden.
We worden voor deze chimpansee-trekking bijgestaan door gids, Geoffrey, en zijn kompaan met de kalashnikov. Het automatische geweer, van Russische oorsprong, is noodzakelijk omdat er ook andere wilde dieren in de kloof zitten. We denken aan olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, .... Elke ranger in Oeganda heeft er één.
Terwijl Geoffrey ons uitleg geeft over het verloop van de dag, horen we oerkreten uit de kloof opstijgen. Geoffrey ontbreekt zijn uitleg en zegt ons dat we geen tijd te verliezen hebben. Als bezetenen dalen we af richting de 'oe oe oe, aaaaaaaah aaaaaaaaah aaaaaaaaahrg, drum drum'. We rollen bijna van de berg. Tijdens de afdaling worden we bevangen door een onmenselijke stank. Is dit een onverwachtse opstoot van het bruine substantie-probleem? Heeft iemand (Frankenweenie?) een windje gelaten? Heeft de dwerg zich wel gewassen deze morgen? Als we, in een mum van tijd, de bodem van de kloof bereiken, wordt meteen duidelijk wat de stank veroorzaakt. Er ligt een gigantisch rottend lijk van een olifant in de kloof. De walm is niet te harden. Het inspireert ons tot nieuwe spreekwoorden en we zullen de rest van onze tijd op deze aardkloot spreken van 'stank als van een dode olifant.'
Geoffrey neemt het voortouw. Gevolgd door een enthousiaste en sympathieke Indiër. Uw blogschrijver volgt op de voet en de dwerg zet een spurtje in. In het achterste van het peloton wordt Jolijn geassisteerd door de kalashnikov. We razen wild door de jungle om uiteindelijk bij een chimpansee te belanden die rustig in een boom ligt te relaxen. Alsof hij ons aan het opwachten was. De chimpansee is een jong mannetje. Later leren we dat hier enkel jonge mannetjes en vrouwtjes vertoeven. Door de beperkte grootte van de groep is incest een serieus probleem aan het worden. Geoffrey vertelt ons dat er plannen zijn om nieuwe vrouwtjes in de groep te introduceren om dit probleem te verhelpen. Geoffrey is een held. Hij is dé gids om een goede Chimp-hunt te doen.
Na de wederzijdse observatie met de jonge chimpansee (hij staarde letterlijk een hele tijd in mijn ogen), wordt de jacht verdergezet.


Als we de rest van de Chimps ontdekken wordt de achtervolging ingezet. Het is een intense tocht. Je voelt de jungle om je heen, terwijl er voor je menselijke apen op handen en voeten verder lopen. De trip in de kloof is kort maar krachtig. We zien zo'n 8 à 9 chimpansees, waaronder 2 jonge Chimps. De Chimps zijn veel wilder dan in Kibale Forest en zien er weer volledig anders uit.
De naam van de kloof, Kyambura, betekent 'het zoeken naar, zonder te vinden.' Wij hebben in elk geval een schitterende ervaring gevonden. Jolijn heeft wel steeds naar adem moeten zoeken, en heeft dit niet altijd gevonden, maar ook Jolijn heeft genoten van de 'chase'. Het was een 'rush', een kick. We bedanken Geoffrey en Mr. Kalashnikov. Maar ook de sympathieke Indiër, die net zoals de sympathieke Duitse pediater voor hem, 'single handedly' de reputatie van de Indiërs heeft hersteld.
Omdat we zoveel geluk hadden met de chimpansees (naar 't schijnt heb je maar een kleine kans om ze te spotten in deze kloof), zijn we heel wat vroeger terug in onze lodge. Dit vinden we best OK. Deze lodge is al één van de beste tot hiertoe. Je hebt alle faciliteiten, het eten is super en het personeel heel vriendelijk. We kunnen zalig nagenieten op het terras terwijl we naar de prachtige vogels kijken. Zie ik daar geen African Pygmy Kingfisher? Is dat daar geen Diederik Cuckoo?

Na het heerlijke avondeten krijgen we nog het gezelschap van een hele bende nijlpaarden, die aan het restaurant van de lodge komen grazen. Tijd om de blog bij te werken dus, en 's nachts te dromen van chimpansees. Misschien zijn de rollen dan omgekeerd en word ik door hen achtervolgd.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten